Evropski muzej romske kulture in zgodovine

Lokacija: prostorih Hotela Zvezda, Trg zmage 8 - Murska Sobota

Uradne ure: ponedeljek, sreda in petek od 12-15 ure

Za ogled izven delovnega časa pokličite: 041 741 396 (Štefan)

Romska skupnost ima zgodovino, jezik in kulturo, čeprav so ji mnogi ne romski raziskovalci to oporekali, zato je potrebnih še več pomembnih projektov, saj narod brez identitete, jezika in kulture ne obstaja.

Romska kultura je bogata je tudi del slovenske kulture, a je pogosto slabo interpretirana. Zato je potrebna promocija dobrih del Romov in uspešnih romskih ustvarjalcev, ki jih ni malo. Pomoč politike, oblasti in širše javnosti je nuja za ustanovitev in delovanje nove evropske ustanove kot je Evropski muzej romske kulture in zgodovine.

Pogled na kulturo je zelo kompleksen. Najvišja vrednota za nas je življenje, ključna pa sreča, saj je vse, kar delamo, motivirano s srečo, niti eden narod ne poudarja ideje sreče tako kot Romi. Še vedno si nekateri ob pomislekih na romsko kulturo interpretirajo: Romi so nižja vrsta ljudskih bitij in kriminalci; nimajo glasbe, bajk, kulture, celo ne jezika; prikazujejo jih kot umazane, grde in zle; imajo gene, ki so najbolj podobni prebivalcem v severni oziroma severozahodni Indiji. Problem je pri interpretaciji teh podatkov, saj gre za lažne predstave in vrednotenja, ki vodijo v rasizem. Romi povsod živimo z ne Romi in to je zelo dobro, kultura pa je tista, ki omogoča najboljšo komunikacijo in najuspešnejše premagovanje rasnih predsodkov do naroda.

Razvoj romske kulture in jezika v Sloveniji ni tako zanemarljiv, a je malo posredovan in predstavljen ter vključen v razvoj širše kulture slovenske države. Romska kultura je bila navdih mnogim ustvarjalcem in ostaja večna tema za raziskovanje, pri jeziku, ki je osnova ustvarjanja, pa smo v Sloveniji napravili zelo malo, imamo sicer veliko umetnikov, primanjkuje pa nam raziskovalcev in znanstvenikov.

In prav namen Evropskega muzeja romske kulture je lahko začetek nove kulturne razsežnosti v Sloveniji in Evropi.

STRINJAM SE