Predsednik ZRS – JOŽEK HORVAT MUC

Horvat Jožek (vzdevek Muc), rojen 21. oktober 1965 v Murski Soboti, narodni delavec, pisatelj in romolog. Je predsednik Zveze Romov Slovenije od samega začetka. Bil je tudi prvi predsednik  Sveta Romske skupnosti Republike Slovenije. Na Dunaju je študiral romologijo in postal inštruktor za romski jezik.

Je specializirani kulturni animator in ustanovitelj prve romske gledališke skupine pri nas, pa tudi avtor gledaliških iger in režiser. Je sooblikoval radijsko oddajo »Romskih 60 minut« in televizijske »Romske razglede«. Vodi jezikovne tečaje in delavnice, doma in v tujini. Romski jezik in kulturo neguje tudi kot urednik različnih publikacij in organizator Mednarodnega romskega tabora. Predseduje društvu Romani Union, ki ga je ustanovil leta 1992, skrbi za večjo kulturno samozavest in odprtost romske skupnosti navzven, s tem pa tudi za boljšo sprejetost Romov v družbi.

1990 je končal študij romologije (zgodovina, jezik, kultura , etnologija) na Dunaju. V 80. letih je bil dejaven v mladinskih in taborniški organizaciji, od 1991 predsednik romskega društva Romani Union, od 1996 predsednik Zveze Romov Slovenije in od leta 2007 predsednik Sveta Romske skupnosti Republike Slovenije.

Nekaj let je bil tudi aktiven v športu in sicer kot nogometni trener in sodnik ter mojster-inštruktor karatea in predsednik Karate kluba Kyu Murska Sobota.

Napisal je dramska dela:

• Legenda - 1993,
  • Krvava voda / Ratfalu paunji - 1999,
  • Hegeduva / Violina – 2002
  • Ciganga Irina -2006

Pesniško zbirko:

• Ciden andi mro aunav / Zaigrajte v mojem imenu – 2005

Knjigo:

• Amaro drom / Naša pot - 2006

O romskem jeziku:

• Romski jezik I / Romani čhib - 2002
  • Romski jezik II / Romani čhip II - 2006
  • je dolgoletni urednik časopisa Romano them / Romski svet, Romskega zbornika I., II., III., IV., VI. , VIII in urednik časopisa Romano nevijpe / Romske novice.
  • Ob tem je še odgovorni urednik romske radijske produkcije ROMIC in vodja romskega informativnega centra Romic.
  • leta 1996 – je postal dobitnik priznanja za kulturne dosežke MO Murska Sobota,
  • leta 2002 - dobitnik priznanja Andragoškega centra,
  • Leta 2002 je prejel častni znak svobode Republike Slovenije,
  • Leta 2006 - izjemna osebnost leta (Naša žena)
  • Leto 2006 – dobitnik certifikata ameriške Vlade za program voditeljev
  • Leto 2007 – Priznanje za aktivno delo (Svetovna Romska organizacija)
  • Leto 2007 – Priznanje ministrstva za šolstvo za področje izobraževanja
  • Je vodja in ustanovitelj gledališke skupine Romani Union Murska Sobota (1992) in gledališki režiser,
  • Član vladne komisije za romska vprašanja,
  • Predsednik delovne skupine za izobraževanje Romov pri Ministrstvu za šolstvo in šport RS,
  • Član Nadzornega odbora za projekte EQUAL, Ministrstvo za delo, socialo in družino RS,
  • Član vladnega odbora za regionalni razvoj in lokalno samoupravo,
  • Član svetovnega romskega parlamenta,
  • Član strokovne skupine za reševanje prostorske problematike romske skupnosti
  • Član romskega foruma v EU,
  • Član skupščine svetovne romske organizacije

Kot član svetovne romske organizacije in član Evropskega romskega foruma pri Svetu Evrope je sodeloval pri pripravi strategije izobraževanja Romov in standardizaciji romskega jezika v Evropski Uniji.

Pri Ministrstvu za šolstvo je sodeloval pri pripravi Strategije izobraževanja Romov in pri Nacionalnem programu za izobraževanje Romov.

Mladinska knjiga je v letu 2008 izdala Veliki slovenski biografski leksikon oziroma Leksikon osebnosti v katerem je med slovenskimi osebnostmi tudi predsednik Sveta romske skupnosti RS in Zveze Romov Slovenije, g. Jožek Horvat-Muc (prva knjiga –pod črko H, str.359).

STRINJAM SE